Klumme bragt i Fredericia Avisen søndag d. 29 december 2019.

Årsskiftet er over os, og det samme er alle nytårsforsætterne. Nogle af dem kommer vi i mål med, men langt de fleste vil ende som fiaskoer allerede inden udgangen af januar måned. Desværre er de fleste nytårsforsæt kun med dig selv i fokus. Også selvom du måske er i et parforhold. Så hvad med også at lægge indsatsen dér, på tosomheden, og ikke kun som individualist.

Min mand og jeg har en fast tradition med, at vi aftenen inden nytårsaften åbner en god flaske vin, tænder lidt levende lys og jeg finder min A4 blok frem. Så sætter vi os sammen ved køkkenbordet og så gør vi status for året der er gået og for året der skal komme. Der er altid de samme faste 8 punkter vi skal igennem: Økonomi, karriere, fritidsaktiviteter, forældreskab, familie, venner, kærlighed og sex. Så sidder vi (muligvis) hele aftenen og taler om, hvad der har været for lidt af, hvad der har fungeret godt, hvad vi gerne vil prioritere mere i det kommende år, hvad der skal ændres osv.

Alt den snak munder til sidst ud i en 2020-plan, som vi begge kan erklære os enige om, og som vi med mellemrum kan tage frem og kigge på, hvor vi er henne af i forhold til at komme i mål med nogle af de initiativer, vi gerne ville. Det bliver pludselig meget visuelt, om vi holder os på sporet med det vi har aftalt, eller om vi skal stramme op og finde tilbage til dét, der ville glæde os begge.

Mange af de klienter jeg har set op til jul, har fået stillet netop denne opgave som ”lektie” til den efterfølgende session. Og den kan virkelig udfordre par. Men den rummer også muligheden for at synliggøre, hvor meget de egentlig savner det samme. De har måske to forskellige måder at nå derhen på, men endemålet er det samme for dem.

Det samme vil jeg opfordre jer kære læsere til at gøre. Gør status! Åben munden overfor din partner om, hvad du gerne vil have mere af, og hvordan du selv kan være initiativskabende til at nå derhen. Vær løsningsorienteret og lydhør overfor, at din partner måske synes noget andet end dig. Kunne I så begge to imødekommes og kunne I finde et kompromis?

Jeg har før fået skudt i skoene af lokalpolitikere, som læser mine klummer, at jeg fører skjult reklame uden at oplyse omkring det. Så nu skriver jeg det højt og tydeligt, så der ikke forelægger nogen misforståelser, at I med fordel kunne prioritere parterapi. Det kunne være hos mig, men det kunne også sagtens være hos en af mine andre dygtige kollegaer. Intentionen fra min side er egentlig bare at gøre opmærksom på, at der findes tilbud til jer som par, hvor I kan komme en eller to gange, for at udvikle jeres kærlighedsrelation. Ligesom et salsakursus eller spaophold. Ikke fordi der nødvendigvis er noget galt mellem jer, men fordi I gerne vil give jeres kærlighed de bedste vækstbetingelser.

I behøver ikke at droppe planerne om, at næste år skulle være året, hvor du taber dig 15 kilo eller finder et nyt arbejde, for det er livsbekræftende at dyrke sig selv og sin personlige udvikling, men det er altså også afgørende for jeres kærlighed, at I vælger at prioritere den! Så lad de gode tiltag gå hånd i hånd.  Læg planer sammen, uddeleger hvem der står for den næste kæresteaften, få købt koncertbilletterne, aftal hvor meget karriere skal fylde, hvem af jeres venner I gerne vil ses med som par, tal sammen om, hvordan jeres år skal fyldes med en masse positive input.

Det er ikke altid nemt at nå til enighed, og det behøver I heller ikke, bare der er plads til uenighederne og at I er villige til at strække jer for hinanden. Hvis din partner gerne vil besøge sin familie en gang om måneden, og du synes at det er i overkanten, så imødekom ønsket, hvis du kan mærke, at der er villighed til at møde et af dine ønsker. Kærlighed handler om kompromisser.

Med ønsket om et lykkebringende nytår vil jeg takke af for i år, og glæde mig til det kommende, hvor jeg vil fortsætte med at sætte kærlighed og sex på dagsordenen hver søndag.