Det er lidt hønen eller ægget. Når først krisen kradser i vores parforhold, og vi lider på alle fronter, hvor skal vi så starte med at lægge en indsats? Skal vi først forsøge at finde hinanden på lagnerne igen, eller kommer gnisten tilbage, hvis vi lægger fokus på kommunikationen og kærligheden mellem os?
Ikke desto mindre går sex og kærlighed hånd i hånd i parforholdet. Det ene kan ikke eksistere uden det andet.
Alt tyder dog på, at godt samarbejde parterne mellem samt et godt venskab ikke fremmer den seksuelle gnist, hvorimod et spændende og tilfredsstillende sexliv gør det nemmere for jer at finde den gode kommunikation og det gode samarbejde frem. Så de smitter (måske) ikke af på hinanden. Sexlivet kommer umiddelbart først, når I skal finde vejen tilbage til hinanden.
Dette kan dog være svært at ville tilslutte sig, når bølgerne går højt og kærligheden er ikke-eksisterende i nogle perioder. Så kan det virke mere tiltalende at starte med at kigge på sin indbyrdes kommunikation eller hvordan vi anerkender hinanden i hverdagen, fremfor åbent og sårbart at give sig hen til sex med sin partner. Vi kan være så sårede eller skuffede, at vejen til soveværelset er belagt med store bump og vejspærringer, som virker uoverskuelige.
Anskuer vi dette fra et fysiologisk perspektiv, så giver det dog god mening, at det forholder sig, som det gør. For når vi er seksuelle sammen udskiller vores fantastiske kroppe en masse gode stimulanser, som smører vores kroppe indvendigt med lykkehormoner. Dette kan endda toppes, hvis også I når klimaks sammen i akten. Så udskilles endnu flere. Disse naturlige kemiske stoffer bliver i kroppen op mod 72 timer efter samlejet, hvilket øger følelsen af samhørighed mellem jer og gør jeres ”pyt-knap” meget større. Så I vil opleve, at nogle af de emner I normalt vil have svært ved at tale roligt om – økonomi, svigerfamilien eller børneopdragelse – bliver nemmere og hjulpet på vej af jeres sexliv.
De par jeg ser i min praksis, har mange gange udfordringer på begge fronter. Jeg har haft et enkelt eller to par, hvor sexlivet var i top, og hvor de skulle bruge værktøjer til at blive bedre til at tale om tingene i hverdagen, men jeg har til gengæld haft rigtig mange klientpar, hvor de efter flere år sammen er de bedste venner og samarbejdspartnere, men det seksuelle har været forsvundet i mange år.
Her skal parrene helt lavpraktisk lære at røre ved hinanden igen, og hvis det er flere måneder eller år siden, de sidst har gjort det, vil der være en tilvænningsproces. Det vil føles akavet og unaturligt i begyndelsen, fordi de på mange måder er som fremmede for hinanden. De har glemt, hvad den anden kan lide, og de er måske ikke en gang selv længere klar over, hvad de nyder. Så det kan blive en rejse i dem selv og hinanden, og den kan være lang og svær. Men den er ikke umulig. Hvor der er vilje, er der vej. Det vigtigste er at starte stille op, og give det tid. En langsom proces, hvor I hele tiden bygger en lille smule mere ovenpå.
Hvad end det er kærligheden eller sexen eller begge dele, der udfordrer jer, så kan det være komplekst at finde ud af, hvor I sætter en indsats ind. Og som tidligere nævnt er det utænkeligt kun at prøve at forbedre én front, da de unægtelig hænger sammen.
Tal derfor sammen om, hvad I ønsker at få mere af, og hvordan I kan se at det realistisk kunne udfolde sig i jeres hverdag.