Det kan generelt være svært at være 100% til stede. Det er ikke ualmindeligt at vores tanker stikker af midt i en samtale med en kollega eller kammerat, og her i julemåneden kan det måske synes endnu sværere, hvis kalenderen også er proppet med ærinder. 

Ikke desto mindre er det en kunst at være til stede i nuet. Både i os selv men også at give den person, vi sidder overfor, vores fulde opmærksomhed, mens vi taler sammen. For vi kan drive ud af kontakten med andre mennesker, mens de fortæller os noget, eller vi kan være så opmærksomme på vores/deres mobiltelefoner, at vi slet ikke er mentalt til stede i samtalen.

Nærvær kan være en gave, både at give sig selv, men også at give til andre. 

God fornøjelse med øvelserne!

Øvelsen til singlen:

Sæt dig godt til rette, gerne i sengen eller i sofaen. I et rum, hvor der er lunt og hvor du synes, at det er hyggeligt. Så tænder du for et stykke musik, som du godt kan lide. Det kan med fordel være et nummer i den mere stille afdeling, så du for alvor kan mærke, hvordan roen breder sig over dig. 

Så lukker du øjnene, og trækker vejret dybt. Ind gennem næsen og ud gennem munden. Visualisér for dig selv, hvordan du trækker vejret helt ned i storetåen og ud i fingerspidserne, så du virkelig mærker, hvordan du kommer ned i dig selv. Der skal du sidde mens dit musiknummer spiller, og være til stede i dig selv. Hvis du kan mærke, at tankerne stikker af til opgaver på jobbet eller gaveindkøb du mangler til juleaften, så brug din vejrtrækning til at bringe dig tilbage. Så kan du sætte lidt lyd på, når du puster ud, så du får fokus på udåndingen. 

Fordyb dig i dig selv, og mærk din krop. Det er så sjældent at vi prioriterer den tid, hvor der ingenting skal ske, men det kan føles så givende, kun at skulle være hjemme hos sig selv. 

Dette er en øvelse du kan gøre så ofte du kan og vil.

Øvelsen til parret:

Sæt jer overfor hinanden. Enten på to stole, eller i skrædderstilling på sengen, så knæene rører hinanden. Så tænder I et stykke musik, som I begge godt kan lide. Genren er ligegyldig, bare musikken sætter den stemning, som I gerne vil ramme. Så hvis I ønsker at øvelsen kan frembringe en kærlig energi mellem jer, så vælg et stille nummer og ønsker I at øvelsen skal give en frisk energi mellem jer, så vælg et nummer med mere tempo. 

Så tager I hinanden i hænderne og så er øvelsen at holde øjenkontakten i det tidsrum som musiknummeret varer. Sid lige så stille og hold fokus på din partners blik, uden at sige noget. Der skal være stilhed under hele nummeret. I må gerne smile til hinanden eller fælde en tåre, hvis I bliver berørte af kontakten. For selvom man ikke umiddelbart tror det, så kan det virke meget kraftfuldt at sidde og fastholde øjenkontakten i 3 et halvt minut, eller hvor lang tid musikken nu spiller. For øjnene kan virke som sjælens vindue, og når vores partner så kigger så vedholdende og insisterende, og vi følelsesmæssigt ikke har nogen steder at ”gemme” os, så kan det være en bevægende oplevelse. 

Snak bagefter om, hvordan I oplevede det. Var det stærkt eller akavet? Var det kærligt eller grænseoverskridende? Kunne I lide det? Kunne I rette øvelsen til, så den passede endnu bedre til jer?

Vi er ikke vant til at have vores partners opmærksomhed på denne måde, så det kan være en ”øjenåbner” i bogstaveligste forstand. Måske noget I får lyst til at fortsætte med, også i det nye år.