Klumme bragt i Fredericia Avisen søndag d. 17 marts 2019.

Flogger, bondage, gagball, stopord og legspreader. Ord som kun de mest seksuelt eksperimenterende mennesker kendte for 6 år siden, men ord som selv de pæne forstadsfruer har i deres ordforråd i dag. Alt sammen takket være Mr. Grey og Anna.

Jeg taler selvfølgelig om Fifty Shades of Grey, men jeg tænker ikke at bøgerne har brug for den store præsentation. Bogtrilogien der fik sin debut i 2012, har solgt i over 100 millioner eksemplarer og er oversat til 52 sprog. Et par år efter at bøgerne blev udgivet, blev de filmatiseret i Hollywood, og har i dag fans over hele verden (primært kvinder). Selvom bøgerne og filmene er blevet kritiseret for at dyrke vold mod kvinder under betegnelsen ”intimate partner violence”, så taler tallene sit eget sprog, nemlig at salget af sexlegetøj i årene efter er steget med 400 % alene i USA. Det vil sige at mange natbordsskuffer er blevet opgraderet henover de sidste par år.

Jeg har selv læst bøgerne, og jeg synes at de er fremragende. Hvorvidt det er et literært mesterværk, det har jeg ikke gået længe nok på universitetet til at kunne bedømme, men jeg er begejstret for, hvordan de har rykket kvinderne mere i retning af nydelse og leg, og hvordan rollespil og sexlegetøj i den grad er blevet aftabuiseret.

Bøgerne er opbygget om en S/M rollefordeling, som foregår inde i det røde nydelseskammer, men måske sadomasochisme har brug for en kort præsentation. Mange sadister og masochister foretrækker at kalde sig sadomaasochister, fordi det oprindelide udtryk efterhånden har fået en betydning, som mest dækker de seksuelle handlinger, hvor modtagelse af fysisk smerte er et vigtig element. I modsætning hertil dækker sadomasochismen som begreb også en række andre seksuelle aktiviteter, der kan omfatte forskellige former for rollespil, bondage, psykisk underkastelse etc. Den intensitet og den form den antager, er meget individuel. En del sadomasochister kan fungere i begge roller, og har således et bredt seksuelt virkerum. En person med denne dobbelte profil kaldes i S/M-miljøer for en switch. Oftest bruges ord som dom og sub om den henholdsvis udøvende og den modtagende part.

Det er et univers, der leger med seksuel magtfordeling, kontrol, dominans og underkastelse, hvilket står i skarp kontrast til den absolutte ligestilling vi på alle andre områder ikke vil gå på kompromis med i parforholdet, og som vi ellers mener burde definere det perfekte partnerskab. Dette er jeg helt enig i, men når det kommer til sex, så burde vi droppe millimeterdemokratiet i soveværelset! For seksuel leg, hvor den ene partner er dominerende og den anden er submissiv, handler ikke om forhandling og respekt, men derimod om at give slip og at overgive sig. Kun rigtig frie mennesker kan vælge at spille roller.

Mange mænd og kvinder kan have svært ved at acceptere deres lyst til seksuel underkastelse. Her tror jeg at der ligger noget fundamentalt i vores kønsroller og spøger. For mændenes vedkommende gælder, at det ikke passer ind i det ellers vestlige opstillede maskuline billede af, hvordan en rigtig mand er familiens overhoved, stærk og et mentalt anker. For kvindernes vedkommende gælder det, at de enten er opdraget til at være selvstændige og stærke eller fine og rene. Kvinder er mange gange præget til at være enten ekstremt feminine eller maskuline i deres person, men ingen af delene går hånd i hånd med at give sig hen til dominans. Men erotikken giver os netop mulighed for at træde ud af vores gængse personlighed. I erotikken blæser vi på kulturelle restriktioner. Erotikken er et alternativt rum, hvor vi trygt kan tage vores hverdagsmasker af, hvor vi ikke behøver at være politisk korrekte, og hvor vi kan udforske vores tabuer.  Hvis vi tør!

Den, der har magten, uddeler straf og belønning alt efter, hvor godt man føjer ham eller hende. Men tag ikke fejl, for der er også den svages magt. Den magt har sit eget udtryk i ofrets underdanighed, behagesyge og moralske overlegenhed, og er måske i sidste ende den stærkeste form for magt. Man underkaster sig nemlig kun så meget, som man selv vil. Man dominerer kun så langt, som partneren giver lov til. Dem, du, vi og jer der eksperimenterer med denne retning er, som det godt kan ligne udefra, ikke tiltrukket af vold og smerte. Faktisk indgår mange par en nøje formuleret kontrakt, som gør klart, hvad man må, og hvad man ikke må gøre, hvem, der gør hvad på hvem og hvor længe, så man sikrer at nydelse og tryghed går hånd i hånd.

Det er svært at komme udenom, at Hollywood har haft en massiv indvirkning på, at S/M er blevet sat på det seksuelle verdenskort. Dette er nu mere end nogensinde før blevet legaliseret og normaliseret, og med det følger mindre skyld og skam. Uanset om I i soveværelset praktiserer et rap i røven og lidt bind for øjnene eller om I ruller det store scenario ud med fastspænding på kors og lædermasker, så synes jeg at I skal hylde jer selv for at have fundet jeres egen balance på (magt)vægtskålen. Hvorvidt I kalder det S/M eller nysgerrighed og udvikling er ligegyldig, for alt behøver heller ikke at blive defineret.

I kan læse mere om mig og min praksis på www.dittewinkel.dk. Ønsker I mere information eller uddybelse, så er I velkommen til at kontakte mig, og I må også altid komme med ideer til fremtidige blogindlæg!