I tusindvis af år har forskellige kulturer været utrolig bekymret for jomfruelighed – ikke mænds, men kvinders. For en mand kan ikke være en Madonna eller luder, ren eller uren, men det kan en kvinde (åbenbart), og ”heldigvis” kan vaginal blødning på bryllupsnatten afsløre, hvilken slags kvinde hun er.

Det er næsten som om mænd fra forskellige kulturer og historiske epoker samledes, for at finde måder, hvorpå kvinders seksualitet kunne kontrolleres.

Som du sikkert har forstået, så er det jomfruhinden jeg refererer til. Den mytiske struktur ved skedeåbningen, som kan koste kvinder over hele verden deres ære, og endda deres liv, baseret udelukkende på forældede traditioner og misinformation. Det er utroligt at mænd og kvinder stadig differentieres på denne måde, og at noget så vidunderligt og positivt som sex fuldstændig kan ødelægge en kvindes liv, hvor det for mænd ingen konsekvenser har.

Myten holdes i live ved den udbredte opfattelse af, at jomfruhinden er en membran. Når du hører ordet ”membran”, får du måske det billede for dig af et stykke køkkenfilm, som vil splittes, hvis du prikker hul i det. Pop! Men hvis du som kvinde nåede at kigge dig selv forneden, inden du havde sex første gang, vil du vide, at der ikke var nogen film hen over din skedeåbning.

Selvom det er sandt, at der ikke er et segl, der lukker din vagina, betyder det dog ikke, at der ikke er en anatomisk struktur, der er årsagen til misforståelsen.

Lige indenfor ved skedeåbningen er der en omsluttende fold af slimhinden, der ligger op mod vaginalvæggen, som en ring. Det er denne lille ring, der traditionelt set er blevet kaldt for jomfrumembranen eller jomfruhinden. Men det er virkelig misledende betegnelser, og det ville være bedst helt at undgå at omtale den med de ord. Kønskransen er et mere rigtigt ord.

Alle kvinder er født med denne krans, men det betyder ikke, at den tjener nogen funktion. Den kan sammenlignes med en mands brystvorte – det er bare en rest fra vores fosterstadie. Denne kønskrans har både dybde og bredde. Med andre ord, så er den ikke tynd som køkkenfilm, den er tyk og robust. Hos piger før puberteten vil den sædvanligvis være glat og formet som en dougnut med et hul i midten. Når kroppens hormonelle orkester tager scenen, vil denne krans ændre sig lige som så mange andre dele af pigekroppen. Når puberteten slutter, vil den højest sandsynligt være halvmåne formet. Den er bredest bagpå mod anus, og omkranser stadig vaginalvæggen, men nu med et større hul i midten. Sådan ser den i hvert fald ud i teorien. I praksis er der ikke én måde at denne ring kan se ud på. Nogle pigers er jævne og glatte, andres er rynkede og foldet. Men dette er ikke et tegn på seksuel aktivitet! For nogle piger ligner denne krans mere et Ø end et O, og for andre minder den om en si, med masser af små huller.

Når piger har vaginal sex første gang, strækkes denne kønskrans sammen med resten af vagina. For mange piger er den elastisk nok til at alt forløber uden problemer, men for andre kan den revne og bløde lidt. Så ja, nogle piger kan bløde en smule første gang, mens andre ikke gør. Det afhænger af hvor elastisk den er.

En anden vigtig del af myten involverer jomfru-undersøgelser, der beror på den tro, at det er muligt at fortælle ud fra en gynækologisk undersøgelse, hvorvidt en pige har haft seksuel omgang eller ej. Indimellem hører vi om læger, der stadig udfører jomfrutests på unge kvinder på anmodning fra deres forældre, som ønsker bevis for, at deres datter stadig er ”intakt”. På trods af det faktum, at eksperter i retsmedicin betragter sådanne tests for irrelevante, da det stort set er umuligt at se forskel på de piger, der har haft sex, og dem der ikke har.

Konklusionen er altså, at det ikke er muligt at sige noget om, hvorvidt en kvinde har haft sex eller ej, ved at kigge hende mellem benene. Faktisk er der forbavsende lidt forskning at finde om dette emne, hvilket i min verden virker fuldstændig galimatias, når man tænker på vigtigheden i det! Dette kunne netop have en positiv indflydelse på millioner af kvinders liv, som ikke behøvede at leve i skam og frygt pga. misinformation. Så lad os sammen sprede viden, den har du også nu, og så har du en pligt til at videregive den.

Jeg underviser om alt indenfor det seksuelle område, også kønskransen, og vil meget gerne stille min undervisning til rådighed i forbindelse med seksualundervisningen i folkeskolen. Hvis nogen skulle sidde med et ønske herom, er de velkommen til at kontakte mig på mail på kontakt@dittewinkel.dk. Du kan desuden følge mig på instagram  https://www.instagram.com/dittewinkel/ hvor jeg deler en masse viden, råd og øvelser ud.