Tillykke! I var så lykkelige i jeres tosomhed, og alt hvad I ønskede jer ud af livet, var at stifte familie. Nu sidder I så nogle måneder eller år senere med babygylp ned af blusen og falder i søvn til den tidlige udsendelse af tv-avisen, mens sexlivet er en by i Rusland.

Velkommen til småbørnsfamilien. Udmattelsernes holdepunkt.

Midt i glæden over livets mirakel oplever mange også, at der opstår mange nye tanker og følelser både i forhold til en selv, ens liv og ens partner. Og nye og uprøvede krav banker på, når man går fra at være 2 til 3 – eller 4. (Eller 5 og 6!)

Man bliver udfordret i forhold til ens tid, ens værdier og ens kræfter. Da I som nyforelskede for nogle år siden sad på stuegulvet og spiste sushi og drak et køligt glas Chardonnay til, var det super nemt at blive enige om, at børn selvfølgelig skal sove i deres egen seng. Jeres argument var, at alt andet ødelægger intimiteten mellem mor og far, og at det kan børn sagtens lære. Det minde tænker du måske tit tilbage på nu, når du som familiefar går senere i seng end resten af familien, og må sande at dobbeltsengen er okkuperet, så du må fortrække dig til sovesofaen i gæsteværelset. Men herregud, du får da i det mindste nogle timers sammenhængende søvn, mens mor derimod går en nat i møde med flere afbrydelser på grund af amning samt små spark af børnefødder i hovedet.

Og kræfterne. Ja, hvilke kræfter tænker du sikkert? Dem der førhen fik én til at yde hundredetyve procent på arbejdet, dem der fik dig til at løbe en halvmaraton kvartalsvist og som kunne gøre, at I som par dyrkede hed elskov det halve af natten på hverdage, selvom I begge skulle op på arbejde 4 timer senere. De kræfter! Husker du dem? Ja de har lige nu antaget form af havregrød, som du serverer for lillemusen, og du kunne egentlig lige så godt lave en dobbeltportion, for så var der mad nok til dig selv også.

Det indbyrdes forhold bliver også anderledes. Netop som parforholdet bliver ekstra vigtigt, vil mange ofte opleve, at de efter et barns fødsel begynder at kommunikere på nye måder, der ikke altid er lige hensigtsmæssige. Det er helt naturligt når vi er pressede, trætte, har flere bekymringer og endnu flere opgaver at løse. Men hvis ikke disse mønstre opfanges og ændres i tide, så risikerer I, at de begynder at køre i ring. Den onde spiral er hermed en realitet.

Er det blevet moderne at sige, at man har det hårdt? Nej, det er bare blevet legalt! Det er blevet befriende at kunne sige højt, at ens liv ikke er perfekt, og at småbørnsfamilien kan være i undtagelsestilstand. Så hvis du ikke deltager i samtlige forældremøder, selv bager eller – gud forbyde det – går uden make-up på når du er ude med barnevognen, så er det fordi du ikke har overskud til det, og har prioriteret noget andet.

Et hurtigt overblik af mine klienter fortæller mig, at måske 60 % af dem er småbørnsfamilier. Den ældre generation vil gerne fremstille dette faktum som værende fordi, at småbørnsfamilierne i dag selv føler, at de har det så hårdt – også meget hårdere end det var at have børn for 50 år siden. Denne hypotese må jeg altså bare mane fuldstændig til jorden. De par jeg ser, som lever med deres dejlige børn derhjemme, har ikke mere ondt af dem selv, end den ældre generation havde, men de er langt bedre til at tage ansvar for deres lykke og liv. De ved godt, at det ikke er optimalt med sexen eller kærligheden lige nu, og det ønsker de at tage hånd om. De fejer det ikke bare ind under gulvtæppet, ligesom man tidligere gjorde. Så hurra for småbørnsfamiliernes ansvarstagen!

Oplever I, at det hen ad vejen føles uoverskueligt at finde gode måder at samarbejde og kommunikere på, er det altså en god idé at søge hjælp. Der findes god viden, og en del tilbud, som I kan have glæde af, også før man får det rigtig svært i parforholdet. Jo tidligere man tager problemerne alvorligt, jo bedre mulighed er der for at finde en god vej. Kontakt f.eks. jeres sundhedsplejerske for at finde ud af, hvilke muligheder I netop har. Det er også muligt at opsøge en parterapeut. Nogle gange er det ”bare” småjusteringer der skal til, for at få jer tilbage på rette spor igen. En lille indsats kan give et massivt udbytte.