Velkommen til min første klumme for Fredericia Avisen. Bragt d. 3 marts 2019

Hvad arbejder en sexolog med?

Dette er min første klumme for Fredericia Avisen. Jeg er faktisk lidt nervøs, og har begyndernerver. Sådan, så fik jeg sagt det højt. Men mit første indlæg, som skal bryde isen, som man siger, vil være en form for præsentation af en del af mit daglige arbejde. Noget jeg oplever, at mange ikke ved det store om:

Det er min fødselsdag, og jeg har bestilt en taxa så mine veninder og jeg kan komme i byen og feste. Chaufføren der henter os er en sød, yngre fyr, som jeg sidder sammen med foran i bilen. Mens mine veninder sidder på bagsædet og skråler falsk med på den ene popsang i radioen efter den anden, sidder vi foran og taler sammen. Vanen tro når 2 fremmede mennesker møder hinanden for første gang, spørger man hvad hinanden laver til daglig. Hans job er åbenlyst, og jeg fortæller at jeg er parterapeut og sexolog med egen praksis i Fredericia. Dette bliver startskuddet på en samtale, om det der fylder hos ham i hans seksuelle hverdag. Hans udfordringer som single, hans længsler og hans fantasier. Han er gennem hele samtalen utrolig ydmyg og sober, men han har mange ord bygget op i sig, som han tydeligvis er bange for at brænde inde med, inden jeg når mit ankomststed og skal stige ud.

Ovenstående hændelse er bestemt ikke et enkeltstående tilfælde.

Jeg har aldrig talt så meget om sex, som jeg gør nu. Ikke kun i mine arbejdstimer i hverdagen, men lige så ofte når jeg har fri. Når jeg kommer ud til sociale arrangementer, og jeg møder nye mennesker, oplever jeg mange gange en oprigtig og intens interesse for mit fag, uafhængigt af køn og alder. Eller til hyggeaftener med vennerne taler vi nu mere åbent end nogensinde før om alt, hvad der kan have med sex og erotik at gøre.  Det er SÅ fedt!

Og hvad er det så, at I vil vide?

Nogen spørger generelt ind til mine arbejdsområder. De spænder vidt, og jeg vil umuligt kunne liste dem alle op. Men de mest almindelige problemstillinger jeg ser i min praksis med sexologisk rådgivning er manglende lyst og rejsningsbesvær. Men også smerter ved samleje for kvinden, generel information om orgasmer, kropskomplekser, og meget andet er normalt. Hvem kan sige, at de aldrig fra puberteten og frem til deres sene alderdom, kunne have brugt et godt råd fra en fagkyndig på det sexologiske område?

Andre (mange) inddrager dem selv i samtalen, og spørger konkret ind til en tidligere eller aktuel seksuel problemstilling de har, som de gerne vil rådgives i. Jeg bliver stadig imponeret over, hvor åbne vi kan være om vores mest sårbare problematikker, hvis bare vi får følelsen af at blive mødt af åbent sindet og empatisk menneske. Og jeg kan ikke være andet når folk finder modet i dem selv, til at dele deres mest private tanker og oplevelser.

Jeg er på ingen måde sygeligt optaget af sex, men jeg har en meget naturlig tilgang til det emne og interesse herfor. Jeg mener faktisk slet ikke, at vi i Danmark er gode nok til at tale om det – hverken med vores partner eller andre relationer. Når vi ikke taler højt om de ting der måtte røre sig inden for dette emne, så får vi danskere heller ikke et retvisende billede af, hvad der er normalt og hvad der er forventeligt. Dette skaber usikkerhed, for ligesom at vi som mennesker har brug for at spejle os i andre på så mange andre fronter, så er det samme sig gældende inden for det seksuelle.

Jeg elsker virkelig mit job, og selvom der stadig i 2019 kan være meget tabu om mit profession som sexolog, så ser jeg dagligt effekterne hos mine klienter, når de skaber fremgang og forandring. Men min opfordring til alle er, at tale mere om emnet, både privat og i festligt lag. Vi kan blive klogere på hinanden og os selv.