Måske er det kørt skævt mellem jer som par? Måske har det faktisk været noget rigtig lort i jeres parforhold i mange år? Jeres kærlighed er muligvis overskygget af bitterhed, løgne og frustrationer, og du ved ikke, hvornår du har ”optjent” retten til at forlade relationen. Du elsker muligvis din partner, men det er så meget op ad bakke, at du kan være nervøs for, om du mister dig selv, hvis du bliver.

I kølvandet på min sidste klumme om utroskab, har jeg fået mange mails i min inbox, på min insta og messenger. Mange mænd og kvinder har valgt at dele deres (knuste) kærlighedshistorie med mig, og nogen af dem har oplevet svigt, tillidsbrud og utroskab gentagne gange gennem mange år. De skriver til mig, for at blive mødt på deres fortælling med faglige øjne, uden fordømmelse og i sin grund essens med spørgsmålet: ”Burde jeg gå?”

Jeg bliver altid utrolig ydmyg over at få lov til at blive lukket derind, hvor mange mennesker gemmer deres smerte for kun dem selv at se. Det lillebitte sted vi alle har i os, hvor tvivlen bor og gror, og hvor hjertet nogle gange føles, som om det kunne sprænges – både af kærlighed og vrede. Og når vi som mennesker er blevet presset på vores opfattelse af partnerskab og kærlighed hen over lange perioder, kan det være svært til sidst at skille skidt og kanel. Hvornår er noget uacceptabelt? Hvor går min grænse? Hvornår har jeg mistet mig selv? Hvor meget skal jeg finde mig i? Hvor meget burde jeg kæmpe for kærligheden?

Det er spørgsmål, som mange mennesker gerne vil, at jeg skal kunne svare på for dem. Når jeg laver radio, har jeg altid lyttere der spørger mig om, hvornår nok er nok. Jeg har oplevet at være ude og spise, hvor mænd eller kvinder kommer hen og stiller mig spørgsmålet. I min praksis sker det hver uge. Simpelthen fordi de ikke selv kan mærke svaret, eller fordi de er i tvivl om, hvornår de har ”ret til” at vende deres forliste ægteskab ryggen.

Den dårlige nyhed er, at der ikke er andre end dig selv, der kan svare på det. Den gode nyhed er til gengæld, at der ikke er andre end dig selv, der kan svare på det. Så selvom du ønsker at blive frataget det ansvar, så skal det være en beslutning du træffer på baggrund af, om du kunne have gjort mere og kæmpet mere, og selvfølgelig om du har en partner, der var villig til det samme.

Så er der altid den mulighed at opsøge en fagperson, som kan hjælpe dig med at finde frem til dit svar, og kun dit svar! For det kan virkelig kræve, at der sidder en overfor dig, som ved hvilke spørgsmål der skal stilles, for at du mærker din egen selverkendelse og din egen sandhed.

Jeg plejer som hovedregel at sige, at du kan vinke farvel og tak til et ægteskab og parforhold, når du fuldstændig ærligt kan se dig selv i spejlet og sige, at du virkelig gjorde alt, hvad der var i din magt, for at få relationen til at fungere. Ikke hvor stor en indsats din partner gjorde for at gøre dig lykkelig, men hvor stor en indsats du selv gjorde, for at gøre ham eller hende lykkelig. For det handler om at blive hjemme hos sig selv og ikke altid lægge skylden over på (den håbløse) modpart. Og så er der de forhold, hvor dit kæmpe arbejde ikke ændrer en disse, fordi modparten ikke er modtagelig. Men der har arbejdet ikke været spildt, for det har stadig ledt dig mod en afslutning, hvor du med ro i maven kan sige, at du vendte hver en sten i håbet om at finde løsninger.

Omvendt har jeg også set par i min praksis, som kom fordi den ene havde checket ud og var parat til at gå fra forholdet, og hvor de alligevel fandt en vej tilbage sammen. Så alt kan være i spil, når det handler om kærlighed.

Kærlighed kan være sund og usund. Den kan løfte dig til de højeste højder, og den kan sende dig så dybt ned, hvor der intet lys er, og hvor det virker usandsynligt nogen sinde at komme tilbage fra. Det sidstnævnte er ikke nødvendigvis kærlighed, måske nærmere (mis)brug, men de to ting kan nogle gange forveksles. Og der vil du have brug for nogle mennesker omkring dig, der kan uden parti eller aktier, kan hjælpe dig med at finde perspektivering på dit ståsted i livet, så du kan træffe de rigtige beslutninger for dig selv.