Lad mig med det samme slå fast, at der selvfølgelig ikke er tale om en konkurrence. Men vi snakker i tiden meget om ligestilling mellem mænd og kvinder; lige løn mellem kønnene, øremærket barsel til far og kønskvoter til bestyrelsesposter. I den diskussion synes jeg også, at vi skal tale om den nydelses- og orgasme ulighed, som eksisterer.

For undersøgelser viser, at for hver orgasme en kvinde opnår, opnår manden tre, ikke ved onani, men ved samleje. Så hvorfor er der denne forskel, og hvordan kommer vi den til livs?

Det begynder faktisk ved, hvordan vi definerer sex. Når jeg har par i min praksis, og vi taler om sexologiske problemstillinger, så spørger jeg stort set altid mine par om, hvordan de definerer sex. Altså hvornår vil de sige, at de har haft sex, hvornår tæller det som ”rigtig” sex. Mine klienter svarer stort set alle sammen, at sex er defineret af penetration. Hvis ikke penis har været oppe i skeden, så tæller det ikke rigtig.

Desuden har mange også den opfattelse, at hvis ikke manden får orgasme og udløsning, så har akten været spildt, men hvis kvinden ikke er kommet, så er det forventeligt, og måske endda hendes egen skyld.

At centrere sex omkring penetration er problematisk! For hvad så med de 75 % af alle kvinder, som ikke opnår vaginale orgasmer. Studier viser nemlig at det kun er mellem 18-25% af kvinder, der kan komme af penetration. Så hvis du som kvinde tilhører de 75-82 % som ikke kan komme vaginalt, så er dine orgasmer allerede betragtet som noget ”ekstra”. Som en bonus. Som noget der ligger udover ”rigtig” sex.

Kvinder opnår i gennemsnit én orgasme for hver tredje, som mænd opnår, gennem seksuelle aktiviteter. Jeg har mødt kvinder, som mener at dette tal lyder nogenlunde korrekt, og så har jeg mødt kvinder, som mener at dette tal burde være højere. Så hvorfor får mænd så mange flere orgasmer end kvinder?

Jeg har hørt 2 fejlagtige forklaringer på dette. Den ene er at sex i bund og grund handler om reproduktion.  Så set i det lys så er kvindens orgasme unødvendig. Men dette argument holder alligevel ikke rigtig i vores moderne samfund, for hvor passer prævention så ind i det rationale? Hvorfor så overhovedet dyrke sex? Svaret plejer at være: for nydelsens skyld. Fordi det er sjovt. Fordi det føles lækkert. Så dette argument holder altså ikke, det er blot en undskyldning for, at mandens orgasme kan blive ved med at beholde sit privilegium.

Den anden fejlagtige forklaring er, at det bare er sværere at få kvinder til at komme. Der er denne idé med, at kvinders kroppe bare naturligt er mindre i stand til at nå klimaks – og at klitoris bare er vanskelig at betjene. At denne holdning bare er en lodret løgn kan bekræftes af to statistikker: Alfred Kinsey har bevist, at det tager kvinder den samme tid at opnå orgasme ved at onanere, som det gennemsnitligt gør for mænd, som er omkring 4 minutter. Ergo kan begge køn stimuleres til orgasme lige hurtigt.

Desuden viser en anden statistik, at de kvinder, der dyrker sex med andre kvinder, opnår langt flere orgasmer, faktisk ligger dette tal stort set på linje med, hvor mange orgasmer heteroseksuelle mænd får. Ergo kan kvinder bringe andre kvinder til klimaks med samme hyppighed. Men det kan være svært virkelig at tage den viden til os, at kvindens orgasme er lige så nem at frembringe, som mandens.

En nem måde at komme dette til livs på ville jo være, at vi kvinder bare kan blive bedre til at spørge efter oralsex. Eller om klitorisstimulation. Eller orgasmer. Men udfordringen i at spørge efter nydelse for kvinder, er meget nemmere sagt end gjort. For det første, så det at skulle bede om nydelse kommer med den antagelse, at vi fortjener det. VI fortjener det altid, men det føler vi ikke altid selv. Det kan være svært at bede om noget, særligt hvis vores partner får det til at føles som en ulejlighed eller pligt. For det andet, så burde kvinder slet ikke skulle spørge. Mænd burde sidestille kvinders nydelse på højde med deres egen.

Jeg vil gerne slå en ting fuldstændig fast. Jeg har absolut intet ønske om, at mænds orgasme rate skal gå ned, eller at de skal tilsidesætte deres egen nydelse for kvindernes skyld, eller for den sags skyld tale nedsættende om penetrerende sex. Jeg synes at mænd er fantastiske, og jeg hylder forskellene mellem os køn. Det eneste jeg ønsker, er seksuel lighed. Jeg ønsker at kvinders nydelse bliver en selvfølge på linje med mænds, og at der kommer en kultur, hvor kvinder bliver bedre til at bede om det, de gerne vil have, og mændene bliver bedre til at prioritere kvinders orgasmer.