Elbobladet i Fredericia har bragt en artikel om mig og min praksis, og hvorfor det giver god mening at forsøge at løse parforholdsproblemerne, mens de er små. Jeg sammenligner regelmæssig parterapi med et “eftersyn” hos tandlægen. Læs hele artiklen her.

 

Sexolog og parterapeut: Tjek dit forhold, ligesom du tjekker dine tænder.

 

Det giver god mening at få en parterapeut til at se på sit parforhold. Så kan begyndende problemer nemlig tages i opløbet, mener sexolog og parterapeut Ditte Winkel.

>>Den eneste ene er ikke noget, man finder: Det er noget man skaber. Og det kan være hårdt arbejde. Det andet findes kun i Disneys verden.<<

 

34-årige Ditte Winkel smiler. Hun er sexolog og parterapeut. I denne tid – efter sommerferien – har hun travlt. Mange par kommer til hende efter en ferie, hvor de kunne mærke samlivet knirke. Samme højsæson oplever branchen i tiden efter jul. – Som terapeut kan jeg hjælpe par med at genfinde lykken og balancen i forholdet. Men jeg kan ikke skabe en evig lyserød sky, som ved nyforelskelse. Det ville heller ikke være naturligt, siger hun.

Hendes praksis er indrettet i familiens smukke, gamle, tre-længede gård i Højrup, nogle kilometer vest for Fredericia. Med istandsatte, lyse lokaler sætter huset smukke rammer for arbejdet med at løse problemer i samlivet og sexlivet.

Ditte Winkel er parterapeut og til foråret afslutter hun sin uddannelse som sexolog. – Uddannelsen opfordrer os til at tage klienter allerede før afslutningen, fordi vi så har et stærkt fagligt netværk at trække på, hvis vi skulle møde udfordringer. Så det er faktisk for klienternes skyld, at vi gør det i den rækkefølge, fortæller Ditte.

En anden del af uddannelsen har været, at hun og hendes mand selv har gennemgået et forløb med parterapi. – Vi syntes ellers, at vi var det helt rigtige sted med vores forhold. Vi var og er lykkelige. Men vi fandt alligevel ud af, at vores forhold og kontakt kunne blive endnu dybere. Det er jeg glad for.

>>Som parterapeut kan jeg hjælpe par med at genfinde lykken og balancen i forholdet. Men jeg kan ikke skabe en evig lyserød sky, som ved nyforelskelse. Det ville heller ikke være naturligt.<<

Men hvorfor gå i terapi, hvis man ikke synes, at man har et problem? – Fordi det giver mening at løse problemerne, mens de er små. Det fleste går jo til tandlægen jævnligt, selvom de ikke har ondt eller problemer. Så kan tandlægen opdage, at et hul er ved at opstå. Så bliver problemet taget i opløbet, og patienten sørger for fremover at gøre sig ekstra umage med tandtråden. Jeg forstår ikke, hvorfor så mange lader være med at gøre dét med deres kærlighedsliv. Det burde være et af deres mest stabile fundamenter i deres liv. Ligegyldigt hvor lykkelig du er, giver det mening med et “eftersyn”, siger Ditte.

Hun understreger, at hun hverken som terapeut eller sexolog har et facit på, hvordan klienterne skal indrette deres liv. Og hun gør sig ikke til dommer over parterne i et forhold.

Ditte har få gange oplevet par, som kom for sent. Par, som ikke kan reddes. – Men jeg oplever også jævnligt, at par forlader praksissen, og bagefter giver hinanden et langt og dybfølt kram ude i gården, siger hun og peger ud gennem vinduet. – Det er den slags øjeblikke jeg virkelig glæder mig over. Klienter til parterapi kommer gerne to og to . Men klienter, der har brug for hendes hjælp som sexolog, kommer ofte alene. – Mange oplever, at deres egen læge har svært ved at tale om sex. I hvert fald hvis emnet ikke er strengt fysiologisk. Men for eksempel rejsningsproblemer kan skyldes mange andre ting, som klienterne ikke føler, at deres læge kan hjælpe dem med, siger hun.

For mange kræver det en overvindelse at tale om personlige og private ting som parforhold og sex. Men Ditte sørger for at skabe en stemning, hvor fortroligheden er tydelig. – Desuden har jeg tavshedspligt, afslutter hun.