I sidste uge skrev jeg et blogindlæg om jalousi, og i denne uge kommer bloggen til at handle om medglæde. De to følelser er nemlig hinandens modsætninger. Hvor jeg sidst skrev om, at uanset hvordan jalousi tager sig ud for den enkelte person, så handler det grundlæggende altid om ”frygten for at miste”. Derfor må modstykket til den følelse være at føle sig tryg og sikker i sit parforhold eller ægteskab. Medglæde må således være lig med, at finde glæden i den andens glæde.

Det amerikanske sprog har et ord, som måske dækker endnu bedre, end vi har i vores danske. De taler om compersion. Et eksempel på compersion kunne være begejstringen over, at ens partner er blevet tilbudt en forfremmelse på arbejdet, eller når ens bedste ven oplever succes. Især bruges ordet om positive følelser over, at ens partner nyder godt af nære relationer til andre – compersion er glæden over ”den elskedes anden kærlighed”. Ordet har sit udspring fra det polyamorøse samfund, som er en subkultur, hvor mennesker har flere partnere ad gangen.

Når først jalousien får hold i os, så kan den køre os rundt ved næsen, uanset om der er grund til det eller ej. Derimod er medglæden som følelse langt mere reel, da den har rod i virkelige hændelser. Det kan være et nyt arbejde eller en gennemført Ironman, et vægttab eller en lottogevinst. Medglæde kan også opstå som en anerkendelse af et andet menneskes skønhed eller personlige/faglige kvaliteter. Måske noget der hele tiden har været til stede ved personen, men noget som vi først opdager nu.

Medglæde skal ikke forveksles med accept. Måske synes du selv, at du havde fortjent den forfremmelse på kontoret, men nu gik den altså til din kollega, og det accepterer du. Eller din partner skal drikke kaffe med en anden person, som gør dig usikker, men det accepterer du. Nej, medglæde udtrykkes fra et ærligt sted, og når vi med åbne hjerter evner at lukke andres glæde ind.

Tænk tilbage på en situation i dit liv, hvor du sidste gang oplevede jalousi eller misundelse. For nogen vil det være nemmere end for andre at fremkalde sig, men mon ikke vi alle sammen har været der på et eller andet tidspunkt. Hvor god var du der til at glæde dig sammen med det menneske, du var jaloux eller misundelig på?

Medglæde en følelse som alle mennesker kan træne sig til at få mere af. De lykkelige effekter vi vil kunne mærke at medglæde kaster af sig er, at det løfter humøret. Det kan mindske følelsen af ensomhed og forladthed. Det kan fjerne os fra selvmedlidenhed, savn og længsler, fordi vi ved at glæde os med andre fokuserer på det gode, vi har, i stedet for alt det vi ikke har.

Meditation har vist sig at være utrolig effektiv på rigtig mange forskellige områder. Bl.a. kan meditation med stor gavn også bruges til at træne sin medglæde. Hvis du aldrig har prøvet at meditere før, kan det være at du skal en kort introduktion til det hos en yogalærer eller terapeut, men ellers foregår det ved at sætte sig behageligt til rette, fuldstændig uforstyrret, rette sin ryg, gerne lukke sine øjne, og trække vejret dybt ned i brystet og maven. Langsomme vejrtrækninger, hvor man får en fornemmelse af at mærke sig selv helt ud i storetåen. Så kan man fremsige en sætning, der kører på medglæde. F.eks. ”jeg finder glæde i min elskedes glæde”. Gentag gerne den sætning mange gange under din meditation, indtil du mærker, hvordan du kan fremsige sætningen med mere overbevisning og ærlighed. Alt efter hvor trænet du er, kan du i startfasen meditere ti minutter, og derfra øge tiden til mere, hvis du ønsker det.

En lille ny indsats kan give et massivt udbytte.