Hvem går i swingerklubber? Det gør din nabo. Det gør din bankrådgiver og det gør skuespilleren fra din yndlingsserie på TV2. Men regel nr. 1 i miljøet er, at diskretion er alt. Man taler aldrig om, hvem man ser og møder. Måske er det derfor, at mange er så nysgerrige, og at der opstår mange myter om miljøet. 

Swinging – eller partnerbytte som nogen også kalder det – er en seksuel aktivitet, hvor både singler og partnere fra engagerede forhold, kan deltage. Swinging er en form for ikke-monogami, men ikke at forveksle med et åbent parforhold, hvor parterne har mulighed for at forelske sig i andre eller dyrke sex uden sin partners tilstedeværelse. For størstedelen af de swingere der er i parforhold, er det en livsstil de sammen deler. Folk kan vælge denne livsstil af forskellige årsager, f.eks. for at øge kvaliteten og hyppigheden af sex, eller for at tilføje krydderi i deres ellers traditionelle sexliv. Selvom det kan lyde skørt i nogen menneskers ører, så er der faktisk også par, som vælger at swinge, for at styrke deres parforhold.

Det er uklart, hvornår dette fænomen for alvor er blevet udbredt i den vestlige kultur. Selve delen omkring sexorgier og partnerbytte har som sådan altid fundet sted i et eller andet omfang. Romerne var blandt andet vilde med denne form for seksuel omgang. Men i nyere tid menes swinging at være opstået i 1950’erne, bl.a. i det amerikanske millitærsamfund, hvor der opstod et tæt bånd mellem familierne, og hvor der var en accept og forståelse af, at hvis mændene gik tabt i krig, ville de hjemvendte soldater pleje alle hustruer som deres egne – følelsesmæssigt og seksuelt. Da Korea-krigen sluttede, havde swinging spredt sig til forstæderne, og medierne døbte dengang fænomenet ”wife-swapping.”

I 1960’erne blev slag-sætningen ”make love – not war”, og Free Love bevægelsen havde sin storhedstid, hvor også aktiviteterne forbundet med swinging blev mere udbredt henover sociale klasser og aldersniveauer.

Verdens første swingerklub så dagens lys i 1977, da Larry Levenson åbende Plato’s Retreat i New York. Den blev en kæmpe succes, men myndighederne lukkede senere klubben ned, da frygten og risikoen for AIDS-smitte for alvor blev stor. Frem til 80’erne havde det været almindelig praksis at dyrke ubeskyttet sex i klubberne, men efter at AIDS blev en trussel, blev kondomerne også almindelige i miljøet. Swingerklubberne blev derefter ikke længere betragtet som smittespredere af den frygtede virus, og de kunne igen oparbejde et godt ry.

Der findes i skrivende stund 9 swingerklubber i Dk. Men det er meget svært at finde præcise tal på, hvor mange der har denne livsstil som swinger i Dk. De tal der findes på nettet, er kun et skøn, men www.swingerguiden.dk anslår, at ca. 95.000 mænd og kvinder lever som swingere i dag. Det tal er skønnet ud fra medlemsantal i de forskellige klubber samt kendskab til private arrangementer, som der bliver holdt mange af rundt i hele landet.

Selvsamme hjemmeside har ca. 200.000 besøgende om året, så det her er altså ikke en lille subkultur, der bliver dyrket i baggårde, men en blomstrende industri, som kun vinder mere og mere frem.

Der findes som tidligere nævnt utrolig mange myter omkring swingermiljøet. Nogle af de mest almindelige er, at klubberne kun besøges af gamle mennesker, og primært gamle mænd. Dette er bestemt ikke en sandhed. Mange klubber melder om en gennemsnitsalder for deres besøgende på mellem 35 – 50 år, og mange klubber afholder også separate events for det yngre klientel, hvor man skal være under 40 år, for at kunne deltage, og disse aftener er mange gange udsolgte. En anden myte er, at det altid er manden der vil af sted, og at kvinden kun gør det for mændenes skyld. Dette kan simpelthen ikke generaliseres. Tværtimod ses der en stigning i singlekvinder, der besøger klubberne. I dag bliver kvinderne stadig mere og mere afklarede med deres seksualitet, og det bevirker at de oftere lægger op til noget nyt i sexlivet, hvor det nogle gange er manden der tager med for kvindens skyld.

Sandheden om swingere er, at det er mennesker der udlever deres seksualitet sammen med andre ligesindede, og som i det hele taget bare nyder nydelsen, om det så er at kigge på andre mens de dyrker sex eller om det også er at være medvirkende i akten. Der er mulighed for gang-bangs, wife-sharing, extreme nights og dark desires og meget meget mere, så mange seksuelle fantasier kan blive udlevet i dette miljø. For nogen mænd og mange kvinder er det også en mulighed for at dyrke sin biseksualitet, hvor man har sin partner af modsatte køn med i legen.