Julen er hjerternes fest. Eller ikke. Julen kan også være stressende og fyldt med kompromisser der skal indgås, for at svigerfamilien også bliver tilgodeset, og at julemåltidet både inkluderer and og flæskesteg.

Måske er du butiksansat, og har i december måned lange og travle arbejdsdage? Måske er I en sammenbragt familie med dine, mine og vores børn, hvor det synes umuligt at få enderne til at nå sammen? Måske er du bare dybt uenig med din partner om, hvordan juleaften skal forløbe med forskellige traditioner, som I begge synes, skal håndhæves på hver sin måde?

Det er ikke kun en skrøne, at januar måned er højsæson for nye klienter hos parterapeuterne. Der er noget med, at vi holder sammen som familie henover jul og nytår, men at vi så enten går hver til sit derefter, eller trækker i arbejdstøjet, for at få kærligheden tilbage. Jeg tror ikke at det skyldes, at december alene rykker tæppet væk under os voksne, men jeg tror, at et tyndslidt parforhold, hurtigt kan komme til at lide ekstra i julemåneden pga. uindfriede forventninger og stress. Og så er årsskiftet en glimrende anledning til at gøre nogle af tiltag, vi skulle have gjort for længe siden.

Også hvis du er single kan denne tid føles kold og grå. Du har måske børn, som skal holde jul med din eks? Du synes måske at de mørke lange aftener kunne være hyggelige at dele med en bedre halvdel, eller din familie forventer måske af dig – netop fordi du er single – at du klarer juleindkøbene, bager og besøger mormor nogle ekstra gange på plejehjemmet i denne søde tid.

Julen kan dele den danske befolkning i 2. Der er dem, der klapper i deres hænder, når de hører ”last christmas” brage ud af højtalerne i Bilka d. 1. oktober, og så er der dem, der brækker sig over nisselandskaber i vindueskarmene og karrysild til middag 24 dage i streg.

Alt efter, hvilken kategori du tilhører, er det sandsynligt at din glæde for julen (eller mangel på samme), vil smitte af på, hvor presset du føler dig på hjemmefronten, og hvor meget kærlighed du får givet dig selv, og din partner, hvis du er i en relation.

Derfor har jeg gennem december lavet mine klummer, som en adventskalender, hvor hver søndag i advent er en ny låge du kan åbne – både til dig selv som single, eller til jer som er i et parforhold.

Hver søndag vil min klumme bestå af en øvelse til singlen samt en øvelse til parret, som skal sikre, at du eller I stopper op og nyder nuet, og får brugt den tid på jer selv og hinanden, som er så nem at komme til at nedprioritere i disse kommende uger.

Øvelserne vil ikke være tidskrævende, for jeg ved at I har meget på to-do listen i forvejen, men noget I kan gøre selv eller sammen, enten én gang om ugen, eller flere gange, hvis tiden og overskuddet er til det. Tanken er bare, at I skal tankes op med den gode energi! Hver søndag er overskriften eller emnet noget nyt, hvor jeg vil beskrive, hvad udbyttet ved øvelserne er, inden jeg beskriver, hvordan de skal udføres.

Jeg håber at I vil se det, som en invitation til at få nyt input ind i dit og jeres liv, hvor I kan gøre noget godt for jer selv og jeres parrelation. Og skulle du nu sidde og læse med, og have en kæreste, må du gerne ”snyde” og lave både øvelsen med din partner samt øvelsen til singlen, hvis du vil give dig selv lidt ekstra forkælelse.