Opfør dig som en dame, sagde de. Din nederdel er for kort. Din bluse er for nedringet. Du skal ikke vise så meget hud – dæk dig til. Efterlad noget til fantasien. Du skal ikke være en forføreriske. Mænd kan ikke kontrollere dem selv. Mænd har behov. Se sexet ud. Tag høje hæle på. Du skal ikke være så udfordrende, så beder du selv om det. Du er for meget. Du er for lidt. Gør dog noget ud af dig selv. Du er for tyk. Du er for tynd. Barber din kønsbehåring. Bleg det ene. Bleg det andet. Opfør dig som en dame, sagde de. 

Måske genkender du den indledende tekst? Den er oversat fra” Be a lady, they said”. En video der florerer på de sociale medier i disse dage, og har du ikke allerede set den, kan du finde den 3 minutter lange video på YouTube ved at søge på titlen. 

Budskabet er, at vi som kvinder i dagens samfund får så mange modstridende informationer om, hvordan vi skal opføre os, hvordan vi skal klæde os, hvordan vi skal se ud og hvad vi skal putte i munden, og uanset hvilken vej du vender dig, så vil du ikke kunne undgå at pisse nogen af. Der vil altid sidde en, der synes at du kunne have gjort det anderledes – gjort det bedre. 

Et budskab som jeg erklærer mig helt enig med. Det paradoksale i denne kultur med at udskamme kvinder, der ikke gør det ”rigtigt”, er bare, at det ikke er mændene der står for at uddele de nedgørende kommentarer. Det er os kvinder. Det er kvinder, der udskammer kvinder. 

Dette ser vi blandt andet også ved begrebet ”mommy shaming”. Et begreb der er kommet til, når vi kvinder har travlt med at nedgøre andre mødres måde at være gravide på, amme, opdrage eller blot indgå i en familie på. Så taler vi om, hvordan andre kvinder arbejder for meget, og de burde prioritere deres børn lidt højere, eller hvordan hun som hjemmegående mor opdrager sine børn til at tro, at hele verden kun drejer sig om hende.

Helt ærligt, hvorfor tror du, at du har du så travlt med andre? Nu skal jeg ikke sidde og pudse min glorie, for jeg tror at alle kvinder gør det – udskammer andre kvinder. Påpeger deres fejl. Lægger mærke til, hvad vi synes, at de kunne gøre anderledes. Italesætter, hvad de kunne gøre anderledes. Og hvem er vi at dømme, hvad der er rigtigt eller forkert? 

Problemet ved at kvinder taler andre kvinder er, at vi dermed også taler os selv ned. For du er selv kvinde! Når du håner andre mødre, for at hente deres børn for sent i institution (for det er sjovt nok aldrig mændene, der får hug), hvad sker der så, hvis du i en periode bliver nødt til at tage overarbejde? Når du synes en kvinde er ”for meget” i et selskab – hun griner lidt for højt eller fylder lidt for meget, hendes påklædning er for udfordrende – hvad siger det så om din egen usikkerhed? Når en anden kvinde har haft mange elskere gennem sit seksuelle liv, og du kalder hende billig eller nem, hvad er du så selv? Frigid eller snerpet? For hvor mange er for mange elskere, og hvorfor skal du dømme det?  

Min indgangsvinkel er ikke kun privat men i den grad også faglig, hvor jeg i min praksis arbejder med kvinder og de forventninger de føler, at de bliver mødt med af omverdenen, og som de ulykkeligvis ikke kan leve op til. Det har indflydelse på den måde de forsøger at passe ind på deres arbejdsplads, den måde de klæder sig på, den måde de handler på overfor deres omgangskreds, den seksualitet de udlever, ja faktisk på alle de måder de forsøger at være i livet på. Og sådan burde det absolut ikke være!

Jeg føler stærkt for, at vi kvinder har et ansvar for at tale andre kvinder op. At vi har et ansvar for at heppe på hinanden, løfte hinanden og tro på hinanden. At vi er meget stærkere når vi står sammen med vores forskelle, end vi er, når vi danner små grupperinger med dem der deler vores ligheder. Vi har et ansvar for at huske at rose hinanden og anerkende de mange forskellige måder, vi kan vælge at indrette vores tilværelse på, som måske ikke er din måde, men det er trods alt en anden kvindes privilegium, selv at træffe den beslutning. Så find den gode tone frem, og mærk hvordan det vil løfte dig at løfte andre. 

Og kære kvinde, du som læser med: Du er værdig, du er smuk, du er elskelig, præcis som du er.