Klumme bragt i Fredericia Avisen søndag d. 22 september 2019.

Wow, hvor er vi kvinder og mænd bare gode til at sætte lighedstegn mellem en stiv pik og maskulinitet. Hvis den ikke vil stå, så kan mange mænd stille spørgsmålstegn ved, hvem de så overhovedet er, og kvinder kan tvivle på alle deres egne kompetencer i soveværelset.

Selvom rejsningsproblemer er voldsomt tabuiseret og noget vi stort set aldrig kunne drømme om at bringe op til parmiddagen henover mørbradbøffen, så er det faktisk meget mere almindeligt end vi tror. Faktisk viser tal at hver femte mand har problemer med sin rejsning, så hvis du er en af dem som mandlig læser til denne klumme, så skal du vide, at du virkelig ikke er alene!

Når pikken ikke vil stå, kan det være et kæmpe frustrationsmoment. Både for kvinden og manden i forholdet, men særligt for manden! Hvis det er noget tilbagevendende, der sker ad flere omgange, kan det gå hen og blive en selvopfyldende profeti for ham, at det han mindst ønsker, det skaber han selv – alene ved frygten for at fejle, i hans egne øjne.

Det er vigtigt at få gjort opmærksom på, at en mand sagtens kan være vanvittig liderlig og tændt i hovedet og tankerne, men derfor vil/kan pikken alligevel ikke stå, ligesom mænd omvendt også sagtens kan opleve at den er hård, selvom han på ingen måder er lystfuld. Så en hård pik er altså ikke det endegyldige tegn på, hvor liderlig han rent faktisk er.

Så kvinder: Hvorvidt den står hård og rejst, behøver på ingen måde at have noget at gøre med, hvor meget han tænder på jer, eller hvor gode I er til akrobatik i dobbeltværelset! Det kan være nemt for mig at fortælle jer dette, og så ved jeg alligevel, at der er mange kvinder, der tager det personligt, hvis han ikke kan få den op at stå. Men det er ingenting til sammenligning med, hvor frustreret han selv er over sin svigtende makker. Her hjælper en kvindes ærgrelse eller dårlige samvittighed til sig selv ikke på situationen.

Forsøg i stedet begge to at se på sex som andet og mere end bare penetration. Det er så smal en definition på, hvad sex er og kan være. I kan jo godt nyde oralsex eller at pille og pirre hinanden, selvom den er slap. Pres på en rejsning er i hvert fald den ultimative dræber i soveværelset.

Af alle de klienter jeg ser i min praksis, er mænd med rejsningsbesvær ubetinget de mest motiverede og ærlige i sessionerne og dem som er bedst til at lave deres hjemmeøvelser. De møder stort set op hver gang med engagement og løsningsforslag, anset om hjemmearbejdet har været en skriveopgave eller daglig selvmassage. De ønsker at komme denne problemstilling til livs, og de vil simpelthen ikke acceptere tingenes tilstand, og er klar på at gøre hvad end der skal til.

Dette giver derfor også langt flere succesoplevelser for disse klienter, for det siger sig selv, at dem der virkelig er villige til at yde en indsats og blive klogere på dem selv, de rykker sig også bare mere, end de klientgrupper, som sjældent er velforberedte til sessionerne.

Der findes lægemidler, som kan hjælpe pikken op når den skal præstere under sex, og på mange måder er det rigtig fint, at der findes den slags medicin, hvis problemet er fysiologisk betinget. Altså hvis udfordringen er relateret til f.eks. dårlig blodtilførsel. Jeg har dog også bare en antipati mod disse piller og gels, hvis udfordringen er psykologisk betinget. Det kan f.eks. være præstationsangst, skilsmisse eller en fyring. Så propper disse mænd sig med ”unødvendig” medicin, som i mange tilfælde også har bivirkninger i form af hjertebanken og hovedpiner, hvor deres virkelige udfordring kunne være afhjulpet på en anden (og bedre?) måde.

Når lægen så udskriver recepter og hurtige fixes til disse mænd, symptombehandler de, men vi får aldrig arbejdet os ned til kernen i udfordringen, og hvorfor de faktisk er begyndt at have rejsningsproblemer. Vi får aldrig revet ukrudtet op med roden så at sige. De burde i stedet henvise til f.eks. sexologer, som er uddannet i at arbejde med mænd med netop denne type udfordring, og rigtig mange af os har faktisk en høj succesrate i at hjælpe disse mænd.

Så kære mand, hvis du finder genklang i det ovenstående, så behøver du ikke acceptere tingenes tilstand. Der er hjælp at finde og fagpersoner at opsøge. For det her kan være dybt ulykkeligt både for dig selv, men også for jer som par.