Klumme bragt i Fredericia Avisen søndag d. 21 april 2019.

Påsken kan være nogle stressende helligdage, hvor kalenderen er fyldt op med diverse familiebesøg og frokoster. Mange har måske familie der kommer langvejs fra, og som I sidst så i julen, og de skal måske endda overnatte hos jer. Eller til jeres egen store rædsel skal I de næste kommende nætter sove på den samme sovesofa, som I havde på jeres teenageværelse for atten år siden, og som jeres forældre ikke har udskiftet. 

Hvis I har små børn, så har de også fri fra skole og børnehave, og det kan være svært at finde legeaftaler til dem, fordi deres jævnaldrene også render på påskebesøg, så det giver heller ikke meget fri til kærestetid. Og hvis I er en sammenbragt familie med dine, mine og vores børn, så kan I sikkert helt miste pusten allerede fjorten dage op til påsken.

Oveni alt det logistik der følger med påskeplanlægningen, kan vi nogle gange føle et pres på, at feriedagene også skal være lig med sex og voksentid til hinanden.

Lad mig sige at feriedagene sagtens kan være lig med voksentid til hinanden – men sænk barren og forventningerne til sex.

Uanset set-uppet, så synes det næsten umuligt at give sig hen til lidt lagengymnastik i disse dage, hvis ens svigerforældre ligger lige på den anden side af væggen. Eller hvor børnene render om benene på én hele dagen lang, og hvor de først bliver puttet sent på aftenen, da spillereglerne bare er anderledes i ferietiden.

I disse dage har I i stedet for mulighed for at være ekstra opmærksom på jeres partner med kærlige ord og berøringer. Det er en god mulighed for, at være gavmild med et ekstra kram, et kys på kinden eller en anerkendende hånd på låret under frokostbordet, og hvis I skal ud og gå en tur hele familien ind i mellem silden og eftermiddagskaffen, så tag din partner i hånden mens I slentrer ned af fortovet. I disse dage som er afsat til (sviger)familien, er der nemlig ikke storvask eller madpakker på programmet, og da det mange gange er dagligdagens gøremål, der kan komme i vejen for vores opmærksomhed til vores partner i den normale trummerum, så får vi måske foræret 5 dage her i påsken, hvor udfordringerne er nogle andre, men hvor vi kan være med til at gøre noget anderledes end vi plejer.

Det der også kan være en udfordring i disse dage er, at vi går tæt op og ned af hinanden, men at vi sjældent er alene sammen som par. Vi er hele tiden sammen med nogle mennesker, som vi gerne vil vise vores bedste side frem til, men der er få pusterum i løbet af dagene, hvor vi bare kan slappe af og være os selv. Hvis vi så til gengæld har en partner, som er forstående og anerkendende over for det pressede påskeprogram, og ydermere kan hjælpe os igennem det med kærlighed, så bliver vores egen velvilje til at gengælde disse kærtegn endnu større.

Den ekstra opmærksomhed vi kan tilbyde vores partner, kan være med til at tanke hinanden op med kærlighed, så når I kommer tilbage til hverdagen, så er I begge i overskud. Desuden kan disse kærlige gestusser være medvirkende til, at din partner ser mere positivt på at skulle tilbringe 3 dage under samme tag som hele din pukkelryggede. Med små anerkendelser kan I komme langt.

Og er I så heldige at skemaet er tomt i disse dage, og haven skal gøres klar til sommerens indtag, så er der ingen undskyldning for, ikke at huske hinanden og tage nogle små pauser i mellem arbejdet.

Gør påsken til en god højtid for hele familien. Det fortjener I alle sammen.