Klumme bragt i Fredericia Avisen søndag d. 28 juli 2019.

Jeg tror, at vi alle sammen kender følelsen. Stikket det kan give i ens hjerte, når jalousien viser sit grimme ansigt. Nogle gange er den reel, andre gange er den ubegrundet. For mange af os fylder den ikke ret meget, og kan være flygtig i sit udtryk, men for andre kan den være ødelæggende for det liv, som man gerne vil leve. Det er skæbnens ironi, at frygten for at miste kærligheden, bliver den faktor, som ødelægger selv samme kærlighed. 

Jalousi er en følelse, der referer til de negative tanker og følelser af usikkerhed, frygt og ængtelse for et forventet tab af noget, personen værdsætter. Det kunne være et forhold eller kærlighed. Oftest vil den jaloux part udtrykke sine jalousi med en kombination af vrede, sørgmodighed og afsky. Hvorvidt jalousi er en grundfølelse, som alle mennesker har, er der stor uenighed om. Nogle forskere hævder, at denne følelse er set i alle kulturer, hvorimod andre hævder, at jalousi er et kulturspecifikt fænomen. Nogle undersøgelser mener dog at have observeret jalousi hos spædbørn helt ned til fem måneders alderen.

Der findes to former for jalousi, den sunde og den usunde slags. Den sunde jalousi er forbundet med virkelige hændelser, der finder sted i nutiden. Det er f.eks. sund jalousi, hvis din partner bliver ved med at snakke om sin nye kollega, som er virkelig lækker og fræk og sød. Eller hvis du f.eks. sorterer vasketøj og finder en lap papir med et fremmede navn på samt telefonnummer på vedkommende. Det kan også være at I er afsted til fest sammen, og du ser din partner flirte massivt med en anden gæst i selskabet. Alle de 3 beskrevet eksempler kan udløse sund jalousi.

Den usunde jalousi er langt mere kompleks. I modsætning til den sunde, så har den usunde jalousi rødder i fortiden. Den kommer op til overfladen, når en nutidig hændelse aktiverer traumer fra fortiden. Du er måske tidligere blevet bedraget af en kæreste, hvor det svigt gjorde så ondt, at du er angst for at det skal ske igen. Enten fordi du så alle signalerne dengang, men valgte at overhøre dem. Eller at du ingenting så, så svigtet kom som et lyn fra en klar himmel, og nu bebrejder du dig selv, at du var så godtroende dengang. Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.  Måske du begynder at indsamle beviser, der kan dokumentere, at din overbevisning holder stik – men det gør den bare ikke! Du ser spøgelser, som ikke er der. Når fortid og nutid bliver vanskelig at adskille, og når virkelighed og fantasi glider i ét, så er jalousien skadelig for både dig og partner.

Jeg har haft par i min praksis, som hævdede, at jalousi var et udtryk for kærlighed. At de to begreber gik hånd i hånd, så hvis man virkelig elsker et andet menneske, helt og inderligt, så er jalousi et grundvilkår der viser denne kærlighed. Jalousi er hverken et tegn på kærlighed eller et udtryk for graden af kærlighed, men derimod et tegn på, at vi er usikre og mentalt og fysisk i alarmberedskab. Det er altså blot en (romantisk?) undskyldning den jaloux part kan fortælle sig selv og sine omgivelser, når han eller hun gang på gang overskrider sin partners grænse. Dette udsagn kan kun være sandt, hvis det at elske et andet menneske betyder at eje og besidde.

Selvom jalousien kan have mange ansigter, så er den i sin essens altid den samme – nemlig frygten for at miste. At adressere denne frygt direkte, er den mest effektive måde at fratage jalousien sin kraft på. Men mange gange kan det være en tåge for den jaloux part, at adressere sin frygt, for hvad er virkeligt og hvad er ”blot” indbildsk? Her handler det om at lave et realitetstjek. Prøv at stille dig selv spørgsmålene: ”Truer dette mig reelt – eller gør det ikke?”, ”mister jeg noget ved, at han/hun oplever dette her?”, ”kan jeg på nogen måde glæde mig over, at han/hun får denne oplevelse?”, ”er jeg også ophidset over dette om en uge? Og hvis ikke, hvad forhindrer mig så i at slippe følelsen allerede i dag?”, ”hvad skal der konkret til, for at jeg får det bedre lige nu?”.

Det er ikke sandsynligt at du mærker mindre frygt eller usikkerhed efter første eller andet forsøg, hvor du stiller dig selv de spørgsmål, men det gør du måske femte eller tiende gang. Det kræver øvelse at arbejde med sin jalousi. Men det er vigtigt i første omgang selv at prøve, om man kan komme af med jalousiens plage. Viser det sig udfordrende eller umuligt, må man søge hjælp, og der er hjælp at søge! For det er svært at få et godt liv med evig jalousi i sindet, og det har hverken du eller din elskede fortjent.