Klumme bragt i Fredericia Avisen søndag d. 25 august 2019.

Hvis du arbejder for meget, sover for lidt eller spiser meget usundt, så kan du blive syg. Men det kan du faktisk også blive, hvis du ikke plejer din seksualitet. Mange mennesker tror at et aktivt og tilfredsstillende sexliv er for de heldige, men det er altså et behov der skal plejes på lige fod med dine andre behov, ellers kan det på et tidspunkt give både fysiske og psykiske udfordringer.

Måske kender du sangen af Rolling Stones” You can’t always get what you want, but sometimes you get what you need”? Den sangtekst handler ikke om sex, men det kunne den lige så godt – i hvert fald titlen. For er der noget sandt i, at når du har mindst lyst til sex, så er det også der, at du har mest brug for det. Når du er stresset, ked af det eller har hovedpine, og du har lyst til at kravle under dynen for at sove, så er det ironisk nok også der, hvor sex er det, du har mest brug for, (eller hvor sex kan hjælpe din krop med at hele).

Sex er en fantastisk stressdæmper. Ved kærtegn og hudkontakt strømmer afslapningssubstanser ud i blodet. Det giver en lige så god afslapning som meditation og beskytter mod stressrelaterede sygdomme, søvnbesvær, udbrændthed og hjerte- og karproblemer.

Er du lige på nippet til at sige ”nej, ikke i aften skat, jeg har hovedpine,” så drop det og dyrk sex i stedet for. For under sex udskiller dit naturlige apotek i hjernen en masse endorfiner, som er kroppens egen smertestillende, og når du er opslugt af dejlig sex, tænker du heller ikke på hovedpine.

Der findes ligeledes massevis af evidens for orgasmens velgørende indvirkning på kroppen. Hver gang du får en orgasme, øges østrogenerne i kroppen, hvilket betyder, at du lettere kan holde fast i din ungdommelighed. Ligeså øges antallet af celler, der øger immunforsvaret med 20 % og gør dig mere modstandsdygtig overfor infektioner.

Jeg har i min praksis klienter der kommer enten alene eller med deres partner, fordi de oplever deres sexliv som utilfredsstillende eller ikkeeksisterende, og hvor de vælger at kontakte mig på det tidspunkt, fordi det ikke længere ”kun” er en mangel i deres liv, men fordi de faktisk er ved at blive syge af det. Nogle af de symptomer jeg har set er, at klienterne med deres egne ord er begyndt at isolere sig/trække sig fra sociale sammenhænge med deres omgangskreds, eller at de er begyndt at få humørsvingninger, og har været ved egen læge for at få afklaret, hvorvidt de er på vej ud i en depression. Jeg har sågar haft klienter, der har oplevet fordøjelsesproblemer eller søvnløshed, hvor disse symptomer forsvinder med tiden, når de får kigget på de underliggende årsager og oplever forbedring og anerkendelse omkring deres seksualitet – helt uden brugen af medicin.

Måske oplever du en dag at din læge ordinerer sex som medicin mod alle mulige kropslige udfordringer: Søvnproblemer? Efter onani falder du i den sødeste søvn. Forkølelse på vej? Hold den væk med gentagne orgasmer. Uro i krop og sjæl? Masser af hudkontakt og kærlige berøringer.