Klumme bragt i Fredericia Avisen søndag d. 6 oktober 2019.

Vi har dem alle sammen. Nogle er realistiske og simple, mens andre kan være skruet sammen af et fantasiunivers så detaljeret, at vi ikke en gang ville kunne forklare dem, selvom vi forsøgte. Fælles for mange af dem er dog, at vi kan skamme os over dem, selvom de ikke indeholder andet end nydelse. 

Men skal vi til hver en tid tage vores partner ved hånden, og føre dem ind bag tæppet og scenen, for at vise dem hvad der foregår omme i kulisserne? Nej, ikke nødvendigvis hvis du spørger mig. Men det har potentiale til at løfte jeres intimitet og sexliv, hvis det gøres korrekt. Det vender jeg tilbage til senere i klummen.

Det er flere gange blevet slået fast af forskning, at mænd og kvinder bare ikke tænker lige meget på sex. For mandens vedkommende kan tanker omkring sex forekomme én gang i minuttet, mens det for kvindens vedkommende kan forekomme én gang om dagen. Når det så er sagt, kan det være vældig interessant at se på udformningen af vores sexfantasier mænd og kvinder i mellem. Der er nemlig noget der tyder på, at hvor mænds fantasier kan være mere opnåelige eller realistiske, så kan kvinders være langt mere detaljeret og nogle gange eventyragtige.

Med fare for at generalisere (der vil altid være undtagelser, der bekræfter reglen), så er mænds sexfantasier oftere mere simple. De vil fantasere om naboens datter, eller den hotte mor hjemme hos kammeraten, eller de 2 tøser han mødte på pubben sidste lørdag. Eller bare synes at det er lækkert med den porno han sidder og ser på den bærbare foran sig.

Kvinder derimod, ja det kan være en helt anden historie. De forestiller sig måske en strand med det helt rette dæmpede lys fra solnedgangen, den lune temperatur fra vinden der smyger sig om kroppen på dem, baggrundsmusik der spiller, de helt rigtige ord der bliver hvisket dem i ørene, en kærlig hånd der kører fingrene gennem deres hår, vandet der skvulper op på dem i vandkanten – you get the picture! Det er alt andet end enkelt. Og det jeg lige har beskrevet, kan være et eksempel på, når det så alligevel er enkelt fra en kvindes perspektiv. For hun kan sagtens fantasere om kentaurer eller gruppe”voldtægter”, hvor set-uppet er et fantasiunivers.

Når du og din partner sidder derhjemme, og er nysgerrige på hinanden, og I ønsker at spørge ind til hinandens sexfantasier, så skal I træde varsomt og meget kærligt! Det er ekstremt sårbart for rigtig mange at åbne op om dette emne. Det er den mest skrækindjagende form for fortrolighed, fordi den er så altomfattende. Den når ind til de dybest liggende steder i os og indebærer, at vi afslører sider af os selv, der uundgåeligt er bundet op på skam- og skyldfølelse. Det er skræmmende, det er en helt ny form for nøgenhed, langt mere afslørende end synet af vores bare kroppe. Når vi udtrykker vores erotiske fantasier, risikerer vi ydmygelse og afvisning, og i værste fald udstødelse, hvilket er dybt rystende.

Jeg har hørt mange scenarier, hvor menneskers seksuelle præferencer fordømmes og stemples af andre som perverse, afvigende eller syge. Det er derfor ikke underligt, at mange af os så foretrækker det trygge, håndterbare sexliv som et skjold mod sådanne stempler. Vi er måske langt fra lidenskab, men vi er i det mindste normale. Overordnet set er det ikke et dårligt kompromis.

Derfor skal du ikke spørge din partner, med mindre du er klar til at bære og acceptere ham eller hende, med det svar de vil fortælle dig. Det er ikke sikkert, at du nødvendigvis har samme fantasi, og det er slet ikke sikkert at du kan tænde på det fortalte, men du kan møde svaret kærligt og med respekt.

Omvendt, så kan vi føle os hele, hvis den vi elsker, accepterer, og bekræfter vores længsler. Det er en oplevelse, som giver stor styrke og selvbekræftelse til hjerte, krop og sjæl. Det har potentialet for at bringe jer endnu tættere sammen som par, og udvikle jeres seksualitet – sammen! Vi skal ikke overskride vores grænser, men er det et muligt scenarie, at det som udgangspunkt ikke var din egen fantasi, men at du går med til at udfolde den for din partners skyld, og at du faktisk finder en kæmpe nydelse i det? Om ikke andet, så fordi du kan se liderligheden i din partner? Og prøvede du det af, men fandt at det ikke var for dig, så har du en partner der er dig taknemmelig for at forsøge og anerkende deres verden.