Klumme bragt i Fredericia Avisen søndag d. 9 juni 2019.

Vidste du, at man kan tale forskellige kærlighedssprog? At den måde du giver kærlighed på, måske slet ikke er den måde, som får din partner til at føle sig elsket? Hvis du ikke ved det, så kan du virkelig være på overarbejde i forhold til at ville gøre alting så godt.

Du har måske prøvet mange gange, at fortælle din partner, hvor højt du elsker ham eller hende. Du giver masser af ros og verbal anerkendelse, og komplimenterer også gerne din partner, når der er andre tilstede. Du kunne måske endda godt tænke dig, at din partner gjorde det samme for dig? Ville være lidt bedre til at fortælle dig, hvor godt du ser ud! Kan du nikke genkendende til dette, så taler du formodentlig det kærlighedssprog, der hedder ”anerkendende ord”.

Din partner derimod synes at være immun over alt den kærlighed du sender hans eller hendes vej, måske endda utaknemmelig overfor den indsats du forsøger at gøre. Det er formodentlig fordi din partner ikke taler samme sprog som dig, og søger noget helt andet. Men hvad, det har du svært ved at identificere.

Der findes 5 forskellige kærlighedssprog, hvoraf ”anerkendende ord” er et af dem. De andre 4 er: Tid sammen, fysisk berøring, gaver og tjenester.

Lad os så lege med tanken om, at din partner taler ”tjenester”. Så vil han eller hun gerne modtage kærlighed i form af handlinger, du gør. For eksempel ved at du laver kaffen klar om morgenen eller at du fikser cyklens flade baghjul. Det kan også være den store bunke med vasketøj, som du automatisk ordner, der vil få din partner til at føle sig elsket.

Når jeg sidder med par i min praksis, og vi taler om dette emne, så får mange en forståelse for, hvordan de i overført betydning i mange år, har talt henholdsvis russisk og mandarin. Altså fuldstændigt kommunikeret forbi hinanden. De har selv en forståelse af at give og give, uden at få igen, og det giver frustrationer og i værste tilfælde bitterhed. Ikke at parforhold skal være noget-for-noget, men jeg ser par, som simpelthen er fortvivlet over, ikke at de ikke kan knække koden til, at få deres partner til at føle sig elsket. Hemmeligheden ligger i, at vi stort set altid selv giver, det vi gerne selv vil modtage. Det er det sprog vi taler tydeligst og flydende.

Jeg har også par, hvor det at lære et nyt sprog kan vise sig at være kæmpe udfordring. Hvis det at give fysisk berøring aldrig har faldet dem nemt, men det er partneres kærlighedssprog som de fremadrettet kan tale, så spørger de næsten altid: ”Skal jeg virkelig give nus, kys, kram og klap i numsen, selvom det på ingen måder føles naturligt? Skal jeg krænge mig derud, hvor jeg ikke føler mig hjemme?” Til det er svaret et stort JA! Ja det skal du! Du var garanteret heller ikke verdensmester til at røre en bearnaisesovs, da du startede på det, men du har øvet og øvet dig, fordi det havde din interesse og betød noget for dig.

På samme måde skulle det gerne have din interesse, hvorvidt din partner føler sig elsket i et parforhold med dig. Derfor gør du indsatsen. Og hvis du virkelig øver dig flere gange om dagen, så vil det blive så naturligt for dig til sidst, at du slet ikke behøver at tænke over det.

Der er mange variationer på, hvilket sprog man individuelt taler, så at tale ”tid sammen”, ser ikke ens ud for alle dem, der har det som kærlighedssprog. Nogen synes at tid sammen kan være at ligge i sofaen og se en film, mens tid sammen for andre skal være mere intenst, hvor man har hinandens fulde opmærksomhed over en middag. Ligesom hvis man taler ”anerkendende ord”, så er det også individuelt fra person til person, hvilke områder vi gerne vil anerkendes på. Der kan derfor ikke sættes et endeligt facit op for, hvordan man taler hinandens sprog, men I kan helt sikkert bruge sprogene som pejlemærke til, hvordan I bedre kan formidle jeres kærlighed til hinanden, så den bliver modtaget, som I gerne vil have det.