Klumme bragt i Fredericia Avisen søndag d. 16 juni 2019.

Vågner du nogle gange og synes, at det er svært at slå dynen til side og få det rigtige ben ud af sengen? At arbejdet er kedeligt, dit kærlighedsliv ikke-eksisterende eller at økonomien er svær at få til at hænge sammen?

Af fast blogger for Fredericia Avisen samt parterapeut og sexolog Ditte Winkel

Hvis du kan svare ja til ovenstående, så vil jeg vove den påstand at sige, at så ligner du alle os andre. Livet er ikke altid lige nemt, og at høre nogen sige flosklen: ”det er der jo heller aldrig nogen, der har lovet os”, gør i hvert fald ikke for mit vedkommende dagen nemmere at overskue.

Vi mennesker er fra naturens side udstyret med en urhjerne, som tænker rigtig mange negative tanker i løbet af dagen. Op mod 80 % af alle vores tanker, kan på en enkelt dag fra negativt rettet. Det er jo på mange måder vidunderligt, at vores urhjerne (den ubevidste del i vores hjerne) er designet til at passe på os, så vi hele tiden er på vagt efter sabeltandstigere eller dybe klippeafgrunde, men når vi nu betragter os selv som et moderne menneske i en ny tidsalder, så kan det være meget hæmmende, at vores hjerne ikke har fulgt den samme evolution, som vores samfund har. Men vi kan faktisk gøre en masse, for at styre vores tankegang, og kode den i en retning, hvor der bliver mere plads til alt det positive.

Måske har du hørt sætningen sagt om dine tanker: ” Det jeg fodrer, det vokser”, og det er der en stor sandhed i. Hvis man ønsker at blive gravid, men har svært ved at blive det, så kan man pludselig opleve, at man ser barnvogne og babyer alle vegne. Eller hvis vi ønsker at smide 10 kg, så kan det pludselig virke som om, at kollegaerne alle sammen tager hjemmebagt kage og wienerbrød med på arbejdspladsen. Er der pludselig flere barnevogne og kager i dit liv? Højest sandsynligt ikke, men du har nu flyttet fokus i dit liv på andre omstændigheder, som så opleves anderledes og i et nyt lys.

På samme måde kan du arbejde med dine tanker, hvis du ønsker mere glæde, spontanintet, kærlighed eller noget helt fjerde. Du har faktisk muligheden for, at skabe din egen virkelighed. Du har muligheden for at anerkende dig selv. Du har muligheden for at være den person, du gerne vil være. Du skal bare turde at bruge din power, for du har masser af den – den skal måske bare findes frem.

At være en superhelt, er ikke kun Wonderwoman eller Barack Obama forundt. Du kan også være superhelt i dit eget liv, selv diktere, hvad der fylder dig op med energi og sige nej til det, der ikke gør. Du kan sige nej til at være omkring mennesker, der ikke taler dig op. Du kan vælge en arbejdsplads, hvor du bliver værdsat og udfordret. Du kan igen begynde at se kærligheden i din parrelation. Du kan få din sunde livsstil tilbage. Jeg siger ikke at det er nemt og noget der bare kan se henover natten, men med en målrettet, engageret og dedikeret indsats, så kan du vende din tankegang fra at se fejl og mangler, til at se lys og glæde.

Der er forskellige redskaber, der kan benyttes, når vi ønsker at arbejde med vores tankegang. Der findes faktisk en terapeutisk retning, kaldet kognitiv terapi, som har forrygende resultater på dette område. Men nogle af de metoder du også selv kan bruge i din egen hverdag, er naturligvis først at identificere, hvori dit liv, du ønsker at se en forandring, eller at forbedre dig. Så laver du en sætning – et mantra – udfra dit ønske, som du gentager for dig selv flere gange om dagen. Hvis du ønsker mere selvværd, så kunne dit mantra være, ”jeg er dejlig, som jeg er”. Stå gerne foran spejlet, så du holder din egen øjenkontakt, og fremsig så sætningen for dig selv, med mere og mere styrke i dit toneleje. Det kan føles fjollet i begyndelsen, og det kan sikkert også synes banalt at læse, men det virker! Men du skal være konsekvent og gøre det flere gange om dagen i en periode på minimum 3 måneder, men så vil du også kunne mærke en forandring i dig selv!

Det er dit ansvar at leve det liv, du gerne vil. Og du har selv poweren til det! Du skaber selv din virkelighed. Husk at sætte dit fokus på selvkærlighed, dine egne kvaliteter, andres kvaliteter, og kom i mål med de forandringer du gerne vil skabe.